Water | Água

Water covers 70% of our planet, that deceives. The stuff we drink, bathe in, irrigate our farm fields with is incredibly rare. Only 2.5% of the world’s water is fresh water. And 1.8% of that is tucked away in frozen glaciers, unavailable for our use.

Portugal has little natural lakes, so most of the available freshwater comes from rain. As the rest of the world, the main usages of water in Portugal are water supply to populations (17%), agriculture (77%) and industrial use (6%), and hydroelectric production. Daily Portugal mainland uses 13.4 cubic hectometres (in agriculture, water supply to population and industry), corresponding to more than 5000 Olympic-sized pools.

Agriculture consumes more water than any other source and wastes much of that through inefficiencies. Esporão SA is recognized worldwide as The Portuguese Company of Wine & Olive Excellence in a sustainable way. In Esporão each litre of produced bottled wine consumed 3 litres of water, it now consumes 1.65 litres of water: it relearned to produce efficiently.

A água cobre 70% do planeta, o que engana. O que bebemos, em que tomamos banho e com o que regamos os nossos campos é incrivelmente raro. Apenas 2,5% de toda a água existente na Terra é doce. Mais 1,8% desta está retida em forma de gelo nos glaciares, não estando disponível.

Portugal tem poucos lagos naturais, assim a maior parte da água doce disponível vem da precipitação. Como no resto do Mundo, as principais utilizações da água em Portugal incluem o abastecimento às populações (17%), a agricultura (77%) e a utilização industrial (6%), e a produção hidroelétrica. Diariamente são utilizados em Portugal continental 13,4 hectómetros cúbicos (na agricultura, no abastecimento urbano e na industria), o equivalente à água de mais de 5000 piscinas olímpicas.

A agricultura consome mais água do que qualquer outra actividade e desperdiça muita através de ineficiências. A Esporão SA é reconhecida mundialmente como a empresa portuguesa de vinho e azeite de excelência de forma sustentável. Na Herdade do Esporão cada litro de vinho engarrafado consumia 3 litros de água, agora são 1,65 litros de água que são consumidos: reaprendeu a produzir com eficiência.

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