Moving from theory to practice

2014: the European Commission approved proposals to increase the recycling rate in the EU and facilitate the transition to a Circular Economy (a system where no products go to waste, materials are constantly renewed, and there’s no waste).

The potential impact of these theories and practices is enormous, including its possible influence on food systems. Some of the proposals influence on the way food is produced, packaged, distributed, and consumed. By 2030, the EU should reach the goal of recycling 70 percent of municipal waste and 80 percent of packaging waste (glass, paper, plastic, etc.). Regarding food, it proposes that Member States develop national food-waste prevention strategies and endeavour to ensure that food waste in the manufacturing, retail/distribution, food service/hospitality sectors and households is reduced by at least 30 percent by 2025.

In Great Porto (Portugal) there are already Circular Dynamics against food waste and waste generation.

FRUTA FEIA: A project that is against food waste.

RAW: A product that reduces packaging with bulk products.

2014: A Comissão Europeia aprovou propostas para aumentar as taxas de reciclagem na UE e facilitar a transição para uma Economia Circular (um sistema onde nenhum produto é desperdiçado, os materiais estão a ser constantemente renovados, e não existem resíduos).

O potencial impacto destas teorias e práticas é enorme, incluindo a sua possível influência em sistemas alimentares. Algumas das propostas influenciam a forma como os alimentos são produzidos, embalados, distribuídos e consumidos. Em 2030, a UE deverá atingir o objectivo de reciclagem 70% de resíduos municipais e 80% de embalagens (vidro, papel, plástico, etc.). Relativamente a alimentos propõe-se que os Estados Membros desenvolvam estratégias de prevenção de desperdício alimentar e desenvolvam esforços para que desperdício alimentar no fabrico, retalho/distribuição, serviços alimentares e nas famílias sofra uma de redução de pelo menos 30% até 2025.

No Grande Porto (Portugal) já existem Dinâmicas Circulares que combatem o desperdício e a geração de resíduos.

FRUTA FEIA: Um projecto que combate o desperdício de alimentos.

RAW: Um projecto que reduz a necessidade de embalagens com produtos a granel.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s